Kontakt lens göz sağlığı ve görme konforu açısından bir çok avantaj sağlamaktadır. Kontakt lenslerin doğru kulanılmaması durumunda önemli sağlık sorunlarına sebep olurlar. Kontakt lens alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli konular yazımızda...
Lens seçimi yaparken arkadaşınızın lensini denemeye kalkmayın. Bunun yerine mutlaka bir uzman hekime başvurun. Gözünüze uygun ve tam oturan lensi belirlemenize hekiminiz yardımcı olacaktır. Ayrıca gözünüzde lens kullanmanıza engel olabilecek bir hastalık yada yapısal bir engel varsa bu durumda hekiminiz tarafından saptanarak göz sağlığınıza zarar vermesi engellenecektir.
Günlük lens kullanıyorsanız uyumadan önce mutlaka çıkarın. Lenslerle uyursanız göz enfeksiyonlarını ve gözünüzde lense bağlı hasar oluşma riskini artırırsınız.
Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Yağlı ve ağır kokulu sabunları kullanmaktan kaçının. Lenslerinizi ıslak elle tutmayın. Ellerinizi tüy bırakmayan havlu ile kurulayın. Ellerinize nemlendirici sürecekseniz mutlaka lenslerinizi taktıktan sonra sürün. Krem kalıntıları lensinize ve gözünüze zarar verebilir.
Lenslerinizi hep aynı şekilde takıp çıkarın. Böylece karıştırmamış olursunuz. Lensinizi parmağınızın ucuna yerleştirin ve diğer elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı aşağı çekin ve diğer elinizle üst göz kapağınızı tutun. Lensi gözünüzün irisine doğrudan yerleştirin. Yavaşça göz kapaklarınızı bırakın ve gözlerinizi kırpın, lensiniz yerleşecektir. Lensinizi çıkarmak için alt göz kapağınızı aşağı çekin. Yukarıya veya yan taraflara bakarak başparmak ve işaret parmağınızı kullanarak lensi çekin.
Durulama, dezenfekte ve doğru muhafaza, lenslerinizi sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlar. Ayrıca göz enfeksiyonların önlenmesi için önemlidir.
Lenslerinizi solüsyonu yanınızda değilse musluk suyu ile durulamaya kalkmayın. Musluk suyu ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek mikroplar içerebilir. Bu nedenle banyo yaparken de lenslerinizi çıkarmanız daha sağlıklı olacaktır.
Lenslerinizi temizlemek için kullandığınız lens suyunuzu en geç 3 ayda bir değiştirin.
Alerji yapmayan makyaj malzemeleri kullanın ve bu malzemeleri 3 ayda bir değiştirin. Metalik veya ışıltılı göz farı ve kirpik uzatan ya da su geçirmez maskaralardan kaçının. Bunlar lenslerinizde leke yapabilir ya da tahrişe neden olabilir. Makyajınızı tamamladıktan sonra lenslerinizi takın.
Çoğu spor ve etkinliği lenslerinizi çıkarmadan yapabilirsiniz; ancak yüzmek istiyorsanız su geçirmez gözlük takın ya da göz enfeksiyonlarından korunmak için lensinizi çıkarın.
Kontakt lens kullansanız bile gözünüzün dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Mutlaka reçeteli bir gözlük bulundurun. Ayrıca güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanın.
Gençler ve genç yetişkinler bilgisayar, televizyon ve cep telefonları önünde saatler geçirebilme potansiyeline sahip. Bu uzun zamanlar göz kuruluğu ve yorgunluğuna davetiye çıkarır. Gözlerinizi dinlendirmek için 20-20-20 kuralını deneyin. Her 20 dakikada bir, 20 saniye, 20 metre uzakta bir şeye bakmayı deneyin.